Treść artykułu

Jedzenie - widok z góry: awokado, ser, orzechy, migdały, mięso, oliwa.

Zajęcia kulinarne dla osób niewidomych i słabowidzących w Okręgu Śląskim PZN

Wzięliśmy udział w warsztatach kulinarnych dla osób niewidomych i słabowidzących w Okręgu Śląskim PZN. Warsztaty były inicjatywą jednej z kursantek, która ukończyła szkolenie instruktorów zorganizowane przez Centrum Rehabilitacji w Instytucie Tyflologicznym PZN.

W marcu 2023 roku zakończyliśmy projekt „Zrób to sam – szkolenie instruktorów czynności życia codziennego”. W ramach tej inicjatywy szkoliliśmy nowych instruktorów oraz zachęcaliśmy ich do tworzenia pracowni i prowadzenia zajęć czynności życia codziennego z osobami z dysfunkcjami narządu wzroku – wszędzie tam, gdzie takich zajęć brakuje. I tak otrzymaliśmy zaproszenie z Okręgu Śląskiego, od Joanny Zarzecznej, na grupowe warsztaty kulinarne.

W zajęciach uczestniczyło 10 osób niewidomych i słabowidzących. Podczas przeprowadzania warsztatów organizatorkę, Joannę Zarzeczną, wspierała Dorota Adamska, słabowidzącą blogerka kulinarna z Rybnika. Warsztatowicze zostali podzieleni na zespoły i każdy z nich otrzymywał różne zadania do wykonania. Przygotowane zostały pyszne i oryginalne potrawy: zupa serowa, marynowane piersi z kurczaka, kasza jaglana – według przepisu poznanego na warsztatach kulinarnych w wilanowskiej Willii Intracie, sałatka brokułowa oraz kakaowo-owsiane ciasteczka bez pieczenia. Osoby z problemami wzroku miały okazję nie tylko nauczyć się nowych technik kulinarnych, lecz także poćwiczyć i udoskonalić te, które już znały. Była to wspaniała okazja do wzajemnej wymiany doświadczeń i nawiązania nowych znajomości.

 

Dwoje roześmianych uczestników warsztatów kroi warzywa, stojąc przy blacie kuchennym.Uczestnicy zajęć przygotowują sałatkę.Warsztatowicze i goście siedzą przy wspólnym długim stole - na nim rożne potrawy.

 

 

 

 

 

 

 

 

Przygotowane w czasie zajęć potrawy, prócz samych uczestników warsztatów, degustował także prezes Okręgu Śląskiego, Sebastian Biały oraz pracownicy jednostki. Warsztatom przyglądały się również Elżbieta Oleksiak i Iwona Optułowicz z Centrum Rehabilitacji PZN, które też miały przyjemność degustować powstałe dania. Wszystkim smakowało!

Czekamy na kolejne wiadomości o działaniach innych instruktorów, którzy ukończyli kurs „Zrób to sam – szkolenie instruktorów czynności życia codziennego” – zajęcia oczywiście nie muszą być kulinarne. Każda informacja na temat tego typu inicjatyw będzie dla nas cenna.