Poznacie potrawy kuchmistrza Stanisława Augusta
Muzeum Łazienki Królewski w Warszawie zaprasza na warsztaty kulinarne według przepisów Paula Tremo, kuchmistrza Stanisława Augusta. Uczestnicy poznają oryginalne przepisy z XVIII wieku i dowiedzą się, co jadł monarcha. Ale to nie wszystko, będą też rozważania o kulturze stołu epoki stanisławowskiej.
Warsztaty „Królewska kuchnia Paula Tremo” skierowane są do młodzieży i dorosłych z dysfunkcją wzroku oraz innymi niepełnosprawnościami, którzy zainteresowani są przepisami minionych epok. Podczas każdego spotkania uczestnicy przetestują wybrane dania z „Kuchni na sześć osób podług przepisów JP. Tremona, pierwszego kuchmistrza Stanisława Augusta, króla polskiego”. Dowiedzą się, jakie potrawy Paul Tremo wprowadził do kuchni polskiej, a także jak zmienił jadłospis monarchy. Następnie zainteresowani zastanowią się, które z serwowanych przez niego dań wpisywały się w gusta gości obiadów czwartkowych u króla.
Spotkania będą mieć charakter interdyscyplinarny, zachęcający do studiowania kulinariów doby oświecenia. Warsztatowe menu zdominują dania lekkie i sezonowe, pozostające w opozycji do ciężkich, barokowych potraw.
Warsztaty prowadzone będą na żywo, za pośrednictwem programu Zoom. Zajęcia dostosowane zostaną do potrzeb osób z niepełnosprawnościami ruchu, wzroku, słuchu oraz ze spektrum autyzmu. Warunkiem uczestnictwa jest wypełnienie formularza, który na tydzień przed wydarzeniem dostępny będzie na stronie: https://www.facebook.com/posmakujWarszawy/
Po wysłaniu zgłoszenia osoby otrzymają potwierdzenie zapisu wraz z instrukcjami, jak się połączyć i co należy przygotować do zajęć. Osoby z Warszawy powinny zaznaczyć w zgłoszeniu, czy chcą otrzymać składniki do wykonania poszczególnych potraw.
Warsztaty odbędą się w ramach projektu „Posmakuj Warszawy”, wspólnej inicjatywy Fundacji Kultury bez Barier i stołecznych muzeów. Warsztaty poprowadzi Olga Michalik, historyk sztuki i kultury, edukatorka muzealna, miłośniczka odkrywania i testowania kuchni nieoczywistej. Link do filmiku promującego projekt: https://www.youtube.com/watch?v=4m1ylaCJT14
Terminy i tematy warsztatów
Warsztat I – Kuchnia nieoczywista. Zupa migdałowa
27 czerwca 2020 r., godz. 11.00 (sobota) – warsztaty przystosowane dla osób niesłyszących, tłumaczone na PJM
Warsztat II – Wegetarianin vs. sarmata. Nowatorska sałata włoska
2 lipca 2020 r., godz. 17.30 (czwartek) – warsztaty przyjazne sensorycznie dla osób w spektrum autyzmu
4 lipca 2020 r. godz. 11.00 (sobota) – warsztaty przystosowane dla osób słabowidzących i niewidomych
Warsztat III – Smaki końca lata. Komputy, kasztany i ser z jabłek
3 września 2020 r., godz. 17.30 (czwartek) – warsztaty przystosowane dla osób słabowidzących i niewidomych
5 września 2020 r., godz. 11.00 (sobota) – warsztaty przyjazne seniorom oraz osobom słabosłyszącym
Fot. Pixabay