Drugie szkolenie międzynarodowe – Liege 17-21 listopada

Od 17 do 21 listopada 2017 r. organizacja partnerska VIEWS International zorganizowała w Liege 5 dniowe szkolenie. Było to już drugie szkolenie w ramach projektu Ponad barierami i granicami. Finansowany ze środków europejskich projekt Ponad barierami i granicami dzięki swojemu międzykulturowemu i międzypokoleniowemu charakterowi daje możliwość osobom niewidomym i słabowidzącym pomiędzy 18 i 30 rokiem życia oraz osobom w wieku 50 + uczenia się oraz wymiany doświadczeń w dziedzinach i obszarach będących przedmiotem zainteresowania osób z dysfunkcją wzroku.

Szkolenie, które odbyło się w dniach 16-21 listopada w Liege Liege poświęcone było głównie czynnościom życia codziennego. W Liege odbyły się między innymi warsztaty dotyczące gotowania, umiejętności rodzicielskich. Dużym zainteresowaniem cieszyły się warsztaty poświęcone tematom taboo. Oprócz tego, zgodnie z założeniami projektu, w programie szkolenia znalazły się również umiejętności podstawowe, takie jak czytanie, pisanie, rozumienie tekstów.

W szkoleniu wzięli udział uczestnicy Z Austrii, z Polski oraz miejscowi uczestnicy z Belgii. Pomocą służyli wolontariusze – przewodnicy.

Uczestnicy z Austrii i z Polski dotarli na miejsce dość późno, zatem pierwszego dnia czasu wystarczyło wyłącznie na szybką kolację tuż przed pójściem na spoczynek po trudach podróży.

W piątek rano rozpoczęło się szkolenie, poprzedzone niezbędnymi zajęciami w zakresie samodzielnego poruszania się w miejscu szkolenia i jednocześnie w miejscu zakwaterowania. Nie zabrakło również mowy powitalnej ze strony organizacji VIEWS, wygłoszonej przez Sylvie, jedną z koordynatorek organizacji, która przypomniała cele projektu i przedstawiła szczegółowy program szkolenia. Dzięki kilku zabawom na przełamanie lodów uczestnicy szybko weszli w nastrój współpracy. Po lunchu rozpoczęły się warsztaty, miedzy innymi dotyczące bezpieczeństwa w kuchni, przygotowywania prostych i zdrowych przekąsek oraz warsztaty w zakresie dbania o czystość w mieszkaniu. Wieczorem, po pracowicie spędzonym dniu część uczestników zdecydowała się na zwiedzanie miasta Liege, inni miło spędzali czas przy grach planszowych, przystosowanych do potrzeb osób z dysfunkcjami wzroku.

Sobotni poranek poświęcony był nauce gotowania i przygotowywania posiłków: uczestnicy mieli możliwość nauczyć się między innymi jak zrobić belgijskie gofry i salami z herbatników. Następnie miała miejsce dyskusja i wymiana doświadczeń dotycząca różnych technik gotowania oraz różnych pomocy kuchennych dostępnych dla osób z dysfunkcją wzroku. Po lunchu odbyła się bardzo ożywiona debata poświęcona tematom taboo, różnym trudnościom życia codziennego oraz jak być niewidomymi rodzicami lub dziadkami. Miały miejsce bardzo ciekawe dyskusje, które pozwoliły uczestnikom na podzielenie się własnymi doświadczeniami oraz na przedstawienie często skrajnie odmiennych poglądów i opinii w atmosferze wzajemnego szacunku i bez oceniania wypowiedzi innych.

Niedzielny program był, jak przystało na niedzielę, bardziej swobodny. Uczestnicy mieli rano możliwość udania się na niedzielną Mszę świętą, następnie odbyły się warsztaty dotyczące masażu i dbania o swój wygląd. Po południu, uczestnicy udali się do centrum Liege, żeby zwiedzić lokalne muzeum oraz odwiedzili słynny teatr kukiełkowy.

Poniedziałkowy program był bardzo wypełniony. Uczestnicy odbyli szkolenie w zakresie pierwszej pomocy, ponadto wzięli udział w warsztatach poświęconych dopasowywaniu odzieży. Następnie, uczestnicy udali się na zwiedzanie fabryki czekolady Gallera. Na ten ostatni wspólny wieczór zaplanowano spotkanie międzykulturowe: posiłek składał się z dań typowych dla każdego z krajów, następnie grupy zaprezentowały swoje lokalne tradycje i przysmaki. Polska grupa nauczyła pozostałych uczestników jak tańczyć poloneza, Austriacy próbowali nauczyć wszystkich tańczyć walca wiedeńskiego, a Belgowie przygotowali quiz o Belgii.

Szybko nadszedł wtorkowy poranek. Wtorek był ostatnim dniem szkolenia. Rano odbyły się warsztaty z liczenia i rozumienia tekstów, szczególne w odniesieniu do przeliczania ilości / wag / miar podawanych w przepisach kucharskich.

Po porannych warsztatach przeprowadzona została ewaluacja szkolenia.

Według uczestników, było to kilka dni spędzonych bardzo pracowicie i zarazem przyjemnie: był to czas nauki, wymiany doświadczeń, wzajemnej pomocy.
Sara, jedna z asystentek/przewodniczek z Austrii powiedziała, że projekt otworzył jej oczy na trudności, jakie osoby niewidome i słabowidzące napotykają w codziennym życiu, a których ona nie była w ogóle świadoma. Sara powiedziała również, że w tym projekcie, na tym szkoleniu spotkała wiele wspaniałych osób, zróżnicowanych pod względem wieku, doświadczeń życiowych i że dla niej samej było to fascynujące doświadczenie.

Jedna z niewidomych uczestniczek, Milena z Polski również chwaliła szkolenie mówiąc: “Bardzo mi się podobało. Wzięłam udział w wielu interesujących warsztatach i w dyskusjach na różne tematy i dotyczących różnych aspektów codziennego życia. Mieliśmy też wspaniałych asystentów/wolontariuszy, którzy byli bardzo pomocni i bardzo cierpliwi. Dla mnie szkolenie to było wspaniałą okazją do wymiany doświadczeń oraz okazją do zawarcia nowych znajomości, do poznania osób z innych krajów, dodatkowo z różnych grup wiekowych” Inny niewidomy uczestnik, Mahendra z Austrii powiedział, że dla niego najlepszy był warsztat z pierwszej pomocy oraz debata poświęcona tematom trudnym i tematom taboo. Mahendra powiedział, że “prawdziwą wartością tego projektu jest międzypokoleniowa wymiana informacji w dziedzinach takich, jak nowe technologie, ale również w dziedzinach takich jak gotowanie czy dbanie o mieszkanie”.

Uczestnicy projektu cieszą się, że spotkają się ponownie podczas szkolenia w Austrii, które odbędzie się w pierwszym kwartale 2018 r.